Bezoekersruimte

De gedachte om tot de bouw van een ontvangstruimte voor tuinbezoekers te komen, ontstond in de zomer van het jaar 2006. Steeds wanneer er groepen kwamen en het weer niet standvastig was, dan moesten we de partytenten in de oprit overkappen om de mensen beschutting te bieden tegen regen en wind. Bovendien ging het vrij moeilijk om iedereen op de juiste wijze te kunnen bedienen van spijs en drank. Ook moesten de mensen gebruik maken van een eenvoudige wc in de tuin. In juli 2006 namen we contact op met de gemeente om te kijken wat de mogelijkheden waren om een ontvangstruimte te kunnen realiseren. Hier moest natuurlijk iets voor worden ingeleverd. Dat betekende het afbreken van enkele houten gebouwen die sowieso de schoonheidsprijs niet verdienden.

Voorbereidingen

In oktober werd gestart met het kappen van struiken en struikbomen, evenals het graven van de geul t.b.v. de benodigde leidingen. Vervolgens moest de oprit worden opgehoogd, omdat de tuin naar achteren vrij sterk afloopt, hetgeen de afvoer van de riolering zou belemmeren. Daarna werden de gebouwtjes die er stonden afgebroken en vervolgens werden de vloer en de fundering met de schop uitgegraven. Toen kwam het echte werk! De bekisting werd gemaakt, onder de toekomstige vloer werd 10 cm isolatie gelegd met daar bovenop betonijzer en op 7 februari 2007 werd 15 m³ beton gestort met een pompwagen. Dit was een zeer zwaar werk.

Start van de bouw

Op 28 februari werd begonnen met de bouw. Het waaide die dag erg hard, maar de bouwploeg had alles prima onder controle. Zaterdag 3 maart werden de dakpannen gelegd en was de ruwbouw klaar. Het volgende karwei was het maken van de leidingen in de tussenwand en op de ruwe vloer. Daarna werd het gebouw geïsoleerd en van binnen afgetimmerd. Vervolgens werd een tegelvloer gemaakt en werd de wc betegeld. Daarna was het de beurt om een keuken te plaatsen. Toen werd het gebouw zowel van binnen als van buiten geschilderd. Last but not least werd het gebouw ingericht. Dit gebeurde zoals we het graag wilden: Alles in het teken van de roos!

Het resultaat

Het realiseren van dit project heeft veel tijd en zorgen gekost, maar dat is het waard geweest. We kunnen nu trots zijn op een ontvangstruimte, genaamd De Rozerie waar we 50 mensen kunnen ontvangen.